Zorg en Ontspanning
Zorgmassages in de ouderen-, oncologische-, en palliatieve zorg
Zorgmassage, de aanraking die raakt.......
Title
Ga naar de inhoud

Blog: Rouw aanraken loslaten liefde (aromazorg in de laatste levensfase)

Zorg en Ontspanning > Blog
Iedereen weet dat liefde, aanraking, vasthouden en loslaten onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden.

Dat lichaam, geest en ziel elkaar raken is vanzelfsprekend, maar hoe kan je er voor iemand zijn, verbinding weten te leggen waarbij je iemand raakt, laat voelen dat je er bent maar dan ook oprecht zonder te veel te zijn. Je kunnen inleven maar ook de gepaste afstand weet te bewaren en toch dat gevoel geven ik weet wat je nodig hebt en ik reik het je hierbij aan.....

Deze week kreeg ik een aanvraag om een passende olie te maken voor iemand die een bijdrage wilde leveren aan ontspanning door middel van massage ter ondersteuning, bij pijn angst, verdriet en verlichting. De connectie om de verbinding hierbij te voelen was groot maar nog groter was de voorbereiding voor de reis die er aan zat te komen. Wetende dat de laatste uren al waren ingegaan.

We hebben in zeer korte tijd het leven doorgenomen met de hoogtepunten, dieptepunten, warme gevoelens, angsten maar ook nog de verlangens en de verwachtingen naar het hiernamaals.

Samen hebben gekeken naar het verzachten, de comfort en de opening om samen een mooi ritueel te creëren, Zo is er een olie ontstaan met een verwarmende en omhullende werking. De olie werd ingezet als inwrijfolie en pijnlijke plekjes werden zachtjes gemasseerd. Er ontstond een serene rust tussen de gever en de ontvanger. Het lichaam mocht voelen, ervaren, het zocht naar bevestiging, het loslaten, maar ook was er de voorbereiding naar de volgende stap.... Ze was klaar voor de reis waar stilletjes naar werd uitgekeken maar niet te veel over werd gesproken. Samen hebben ze tranen gelaten, elkaar gestreeld, vastgehouden, diepe inzichten mogen delen en kwam daar het moment dat de rust de overhand kreeg, de ademhaling vlakte zachtjes af, met de handen in elkaar gestrengeld en het hoofd op de borst laten zakken. De reis naar de volgende fase was begonnen. Ze zijn samen maar ook deels los van elkaar. De olie die we hebben ingezet voelde zo prettig en vertrouwt dat we er ook een inhaler van hebben gemaakt.

De verbinding blijft voortduren en blijft het saamhorigheid, het warme en omhullende gevoel voortleven. Het geeft een veilig gevoel dat degene nog aanwezig mag zijn, nog gevoeld mag worden en onlosmakelijk aanwezig is. Het is zo belangrijk om mensen persoonlijk te mogen begeleiden op het moment dat verbinding zo waardevol behoort te zijn.

Voelen mag - rouw- verbinding- omhulling

Kaberi Bosgoed ( Zorg en Ontspanning)
2 december 2020

Zorg en Ontspanning
© Zorg en Ontspanning | KVK nummer 17235904
Terug naar de inhoud